0

Winkelwagen

De ultieme Disneyland Paris gids

Door mijn vele bezoeken aan Disneyland Paris heb ik veel dingen al eens ervaren en dat wil ik met je delen. Je eerste bezoek aan Disneyland Paris kan nogal abracadabra zijn, vandaar dat ik mijn ervaringen van de afgelopen jaren bundel tot een gids, waarin het makkelijk wordt om je verblijf te plannen en er meer uit te halen. De gids is niet alleen als je voor de eerste keer naar Disneyland Paris gaat, maar ook als je al eens geweest bent kun je er misschien nog wat tips van gebruiken.

Hoelang moet ik in Disneyland Paris verblijven?

De eerste vraag die iedereen steeds stelt is, hoelang moet ik in Disneyland Paris verblijven om alles gezien te hebben? Mijn persoonlijke antwoord is 5 dagen, maar veel mensen zeggen 3 dagen. Mocht je lange dagen willen maken met een intensieve planning, dan lukt het je wel om in het zomerseizoen het resort in 3 dagen te bekijken. Wil je het allemaal rustig bekijken of ga je in een periode waarin het park vroeg sluit, dan zou ik 5 dagen aanbevelen.

Waar kan ik het best verblijven?

Dan komt gelijk de volgende vraag, waar blijf ik slapen? Dat is een hele persoonlijke vraag. Mijn voorkeur gaat uit om on-site te blijven slapen, dus in een van de Disney hotels. Het voordeel hiervan is dat je ’s morgens eerder in beide parken mag. Je kunt je dag beginnen om half 9 in plaats van 10 uur.
Daarnaast hoeft je niet van het resort af en in de meeste gevallen is het nog geen 10 minuten lopen om in de parken te komen. Het nadeel van slapen in een van de Disney hotels is de prijs. Wil je luxe, of helemaal niet, voor een lage(re) prijs dan kun je kiezen voor een aangesloten hotel, Disney Nature Resorts Davy Crockett Ranch en Villages Nature of een accommodatie in de buurt (Val D’europe, Chessy, Serris, Coupvray, Torcy, Bussy-Saint-Georges, enz.). Ik heb hier geen ervaringen mee, ik zou Zoover aanbevelen voor het vergelijken van de accommodaties.

Wanneer je besluit om in een van de Disney hotels te blijven slapen heb je 6 opties, opgedeeld in 4 categorieën.
De goedkoopste opties zijn Santa Fe en Cheyenne. Beiden hebben 2 sterren, maar zijn zeker van alle gemakken voorzien. Deze hotels worden gekenmerkt door de aparte gebouwen waar een aantal kamers in zijn ondergebracht.
Hierna komt hotel Sequoia Lodge, deze heeft 3 sterren. Dit is een “echt” hotel als je een kamer boekt in het hoofdgebouw of als het niet druk is. Wanneer je voor een standaard kamer gaat, kan het zijn dat je in een bijgebouw terecht komt.
Met 4 sterren vallen hotel Newport Bay Club en New York in het hogere segment. Deze hotels kennen geen bijgebouwen. Alles is in hetzelfde gebouw te vinden en van alle luxe voorzien.
De crème de la crème is natuurlijk het Disneyland Hotel met 5 sterren. Als je voor luxe wilt gaan is dit de perfecte keuze. Je hoeft niet naar de parken te lopen, want het hotel ligt aan de ingang en dit hotel heeft alle luxe van andere 5 sterren hotels.

Wanneer je je verblijf boekt via de officiële Disneyland Paris website kun je ook vervoer erbij boeken. Je hebt 4 manieren om Disneyland Paris te bereiken.
De meest simpele methode is per auto. De meeste hotels zitten aan Avenue Robert Schuman in Coupvray, mocht je dit in willen voeren in je navigatiesysteem.
Een andere methode is de hogesnelheidstrein, Thalys of TGV. Beide treinen stoppen tegenwoordig op het Marne la Vallee station dat bij de ingang van de parken gelegen is. Je kunt hier ook tegen betaling je koffers achterlaten en dan worden deze naar je hotel gebracht.
Daarnaast kun het resort ook bereiken met een busreis. Er is eigenlijk maar 1 maatschappij die ik aan kan bevelen. Ik ben met meerdere maatschappijen geweest en heb reizen geboekt (vaak gaan ze niet eens door). Wil je gaan met de bus, ga dan met OAD. Deze maatschappij is altijd op tijd en alles is in de puntjes geregeld.
De laatste methode is misschien niet zo relevant voor Nederland, maar het is mogelijk, per vliegtuig. Je kunt vliegen naar beide vliegvelden in Parijs, Charles du Gaulle en Orly. Vanuit daar kun je met een pendelbus naar de Disney hotels en parken vervoerd worden, dit is een betaalde service.

Mocht iedereen in het gezelschap een jaarpas in bezit hebben, dan kun je je verblijf boeken als room only. Dan betaal je alleen voor de kamer en zit de entree er niet bij in. Deze prijzen staan niet online en zijn uitsluitend per telefoon te boeken of via websites als Trivago. Wanneer je rechtstreeks bij Disneyland Paris boekt krijg je korting. Hoeveel dat is wordt vermeld bij de jaarpas die je hebt aangeschaft.
Is maar een enkeling in het bezit van een jaarpas, boek deze dan niet mee op de kamer. Wanneer je aankomt kun je deze persoon op de kamer bij laten zetten. Dit kost dan alleen nog de toeristenbelasting wat neerkomt op ongeveer €2 per nacht. Dit is een stuk goedkoper dan vooraf op de kamer boeken.

Wanneer is de beste tijd om te boeken?

De laatste vraag die belangrijk is voordat er geboekt wordt, wanneer kan ik het beste boeken?
Om op de letterlijke vraag in te gaan, boek niet wanneer jij zin hebt om te boeken, maar wacht een actie af. Er zijn hotelkamers genoeg, het komt zelden voor dat een hotel volgeboekt is (tenzij je voor de maand december kiest). Een actie kan je tot 2 gratis dagen, 40% korting, kinderen gratis, cadeaubonnen en/of gratis maaltijden opleveren. Dit maakt het toch een stuk aantrekkelijker om on-site te blijven slapen.
Dan komen we op de seizoenen terug. Het ligt er natuurlijk aan of je rekening moet houden met schoolvakanties of niet. Ga je buiten de schoolvakanties, dan is het buiten de feestdagen, zomermaanden en december vrij rustig. Wanneer je met de schoolvakanties gaat, vermijdt dan de kerstvakantie, carnavals-/voorjaarsvakantie en weekenden met feestdagen (van Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Engeland). Deze vakanties zijn druk, soms zo druk dat het park vol is in het weekend. Weekenden zijn altijd drukker dan doordeweeks.

Ga je met de auto, vertrek dan op een zondag. Er zijn dan weinig vrachtwagens op de weg, met name in Frankrijk, omdat ze in Frankrijk in het weekend geen transport mogen doen. En vermijdt Antwerpen rond de spits, ga eerder of later weg in Disneyland Paris of kies bijvoorbeeld Hasselt > Brussel.
Ik heb hier zelf geen ervaring in, maar sommigen vermijden het verkeer door een dag voor het verblijf al op het gemakje naar Disneyland Paris te vertrekken, rondom het resort te blijven slapen en vervolgens om 8 uur ‘s morgens in te checken bij een Disney hotel om zo veel mogelijk uit de eerste dag te kunnen halen.

Zijn mijn kinderen oud genoeg genoeg?

Dit is misschien nog wel de meeste gevraagde vraag of smoes om niet te gaan. Als we over baby’s spreken is het misschien nog verstandig om nog even te wachten, maar zodra de kinderen kunnen lopen en praten is het zeker een aanrader om te gaan. De parken zijn een stuk leuker wanneer de kinderen nog echt geloven in de figuren. Ik kan zelf herinneren hoe ik opging in de figuren en hoe echt mijn angst voor Kaptein Haak was. De kinderen kunnen misschien de trip niet meer herinneren als ze ouder zijn, maar dat is weer een mooie gelegenheid om nogmaals te gaan. En een maximale leeftijdsgrens is er natuurlijk nooit.

Wat moet ik meenemen als ik ga?

Het is sowieso verplicht om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen naar het buitenland. Daarnaast moet je in het hotel ook je paspoortnummer invullen. Mocht je gebruik willen maken van Room Service of andere diensten kun je achteraf betalen of je credit card laten registreren.
Wanneer je in een Disney hotel blijft slapen is het volgende aanwezig op de kamer: (bad)handdoeken, kapstokken, tissues, kluis, toiletpapier, föhn, handzeep en douchegel/shampoo. Hoe luxer je hotel, hoe meer er aanwezig is. Vanaf hotel Sequoia Lodge Golden Forest Club zijn er ook dingen als een koffie en theefaciliteit op de kamer, koelkast, badjassen met slippers en een strijkplank aanwezig. Wanneer je in het Disneyland Hotel blijft slapen is alles voorzien, wattenstaafjes, douchemuts, bodylotion, conditioner en extra handdoeken. Wat je precies op je kamer kunt verwachten kun je zien op de website van Disneyland Paris. Onder de kamers wordt per soort kamer precies beschreven wat je wel en niet kunt verwachten.
Wil je de hoge prijzen van het drinken vermijden (±€3,69 per halve liter), neem dan ook wat eigen drinken mee.
Ben je echt iets vergeten, dan zijn er in het winkeltje in je hotel de noodzakelijke spullen te vinden, zoals zonnebrand, tandpasta, luiers en maandverband. Daarnaast is het winkelcentrum van Val d’Europe niet ver weg en daar zijn de meeste winkels en een grote supermarkt te vinden.

Hoe kan ik het meeste uit mijn dag halen?

Het is verstandig om je thuis al goed te oriënteren op het resort. Vragen die je vooral al kunt beantwoorden zijn: Welke attracties wil ik zeker doen, waar wil ik eten, welke figuren wil ik ontmoeten, welke andere activiteiten wil ik in het resort ondernemen?
Wanneer je aankomt in een van de Disney Hotels is het verstandig om meteen voor je hele verblijf vast te leggen waar je wilt eten. Dit kun je doen bij de conciërgerie van het hotel. Je geeft het aantal personen en een tijd door. Ik heb wel eens meegemaakt dat bijna alle restaurants propvol zaten. Ga je voor fastfood dan hoeft dat natuurlijk niet. De tip hiervoor is, ga op de Hollandse tijden (tussen 17:00 en 19:00). Andere landen eten veel later, hierdoor is het op dit tijdstip redelijk rustig.
Wanneer je daadwerkelijk in een van beide parken bent, ga zo snel mogelijk naar je favoriete attractie om of in de rij aan te sluiten of een Fastpass te halen. Een Fastpass is een gratis papieren ticket met een tijd erop wanneer je terug mag keren naar die attractie om vervolgens in een kortere rij (maximaal 15 minuten) aan te sluiten. Deze zijn verkrijgbaar bij de ingang van de attractie. Let op, niet alle attractie bieden Fastpasses aan. Je andere optie is om naar het bord met de wachttijden te lopen om te kijken welke rij nu het kortst is en naar die attractie te gaan. Tips voor korte wachtrijen: Tussen 08:30 en 09:30 ‘s morgens zijn er Extra Magische Tijden voor Disney hotel-gasten. Een aantal attracties in Fantasyland en een aantal grote attracties in Walt Disney Studios zijn dan open en rustig. Ga je in de zomer, dan is het aan te bevelen om na 20:00 naar Adventureland te gaan. Veel mensen vinden Pirates of the Caribbean een leuke attractie en na dit tijdstip kun je vaak doorlopen zonder te wachten. Ook Discoveryland is rond 21:00 uur een stuk rustiger. Ben je in de Walt Disney Studios, Ratatouille is het minst druk na 18:00.
Wil je een parade zien vanuit een goede plek, ga dan ruim van te voren al klaar zitten. De eerste paradeliefhebbers gaan al meer dan een uur van te voren wachten, maar een half uur van te voren moet het ook nog lukken om een goede plek te vinden. Hetzelfde geldt voor Disney Illuminations, de afsluiting van de avond.
Wanneer je komt voor de Disney figuren, let goed op de tijden. Vaak zijn de figuren maar enkele uren per dag te vinden in de parken en de rijen erg lang. Ook tijdens de Extra Magische Tijden zijn er of figuren in het hotel of in het park te ontmoeten. Dit zijn meestal rustigere meet & greets dan wanneer de parken vollopen. In Disneyland Park kun je een van de prinsessen en Mickey de hele dag door ontmoeten in Fantasyland en Walt Disney Studios is Spiderman de hele dag door te ontmoeten in Backlot. Daarnaast lopen er ook onaangekondigd figuren door het park. Deze zijn meestal maar maximaal 15 minuten te zien, dus reageer snel. De meeste kans op deze spontane meet & greets heb je in Walt Disney Studios rondom de achterkant van Studio 1.
Wil je shoppen in Disney Village houdt er dan rekening mee dat de winkels vaak pas in de middag en avond open zijn. Ook Panoramagique is niet altijd open en sluit wanneer de wind te sterk is. Verblijf je in een Disney Hotel en wil je zwemmen, kijk van te voren goed of het zwembad open is tijdens je verblijf, de zwembaden sluiten gemiddeld 1 keer per jaar een week of twee.

Welke attracties zijn het populairst?

Ga je in een drukke periode, bereid je dan vast voor dat je misschien niet alle attracties kunt doen. Bepaalde attracties zijn ontzettend druk en de getallen van de wachtrij laten je verbazen.
De allerdrukste attracties zijn: Peter Pan’s Flight, The Big Thunder Mountain, Princess Pavilion, Crush’s Coaster en Ratatouille The Adventure. Wachttijden van 120-180 minuten zijn zeker geen uitzondering.
Drukke attracties: Space Mountain, Autopia, Meet Mickey Mouse, Pirates of the Caribbean, Indiana Jones, Phanom Manor, RC Racer, Tower of Terror, Toy Soldiers Parachute Drop, Slinky Dog, Star Tours, Cars Race Rally, Dumbo the Flying Elephant en Buzz Lightyear Laser Blast. Deze attracties hebben tijdens de drukke perioden vaak lange wachttijden, maar kom je op een goed tijdstip dan zijn de rijen goed te doen.
Matige attracties: Disneyland Railroad, It’s a Small World, Mad Hatter’s Tea Cups, Orbitron, Casey Jr. Le Petit Train, Le Pays Des Contes Fees, Les Voyages de Pinocchio, Blanche-Neige et les Sept Nains, Le Carrousel de Lancelot, Flying Carpets Over Agrabah, Armageddon, Studio Tram Tour en Rock ‘n’ Rollercoaster.
Attracties met korte of geen wachtrijen: Stitch Live, Disney Junior Live on stage, Cinemagique, Moteurs Action Stuntshow Spectacular, Art of Disney Animation, Les Mystères du Nautilus, Discoveryland Theatre, Rustler Roundup Shootin’ Gallery, Pocahontas Indian Village, Thunder Mesa Riverboat Landing, Alice’s Curious Labyrinth, Arcade Beta, La Galerie de la Belle au Bois Dormant, La Tanière du Dragon, La Cabane des Robinson, Le Passage Enchanté d’Aladdin en Adventure Isle.

Deze tijden zijn gebaseerd op ervaringen, deze kunnen verschillen wanneer je de parken bezoekt.

Wat te doen na sluitingstijd?

In de zomer hoeft je hier misschien niet over na te denken, aangezien Disneyland Park pas om 23 uur sluit, maar in de winter zijn beide parken al heel vroeg dicht. Wat ga je dan nog doen in het resort? Mijn favoriete place to be zijn de bars in de hotels en dan met name het Disneyland Hotel. Je hoeft niet in het Disneyland Hotel te blijven slapen om een drankje te doen in de bar. Café Fantasia, zoals de bar in het Disneyland Hotel heet, heeft een fijne sfeer en lekkere drankjes en kleine hapjes. Je moet je wel een beetje in kunnen houden, want de bars in de hotels zijn niet goedkoop. Een alcohol-vrije cocktail kost +/- €10 en een “echte” cocktail +/- €15.
Naast de hotels biedt Disney Village ook verschillende gelegenheden om de avond door te komen. Ook daar kun je in een van de bars gaan zitten, maar je kunt natuurlijk ook naar de Wild West Show. Dit is een show met paarden in Western-style, waar het eten bij in zit. Ook dit is niet super goedkoop, maar je krijgt een leuke cowboyhoed als aandenken. Ik ben zelf allergisch voor paarden, dus ik was blij toen ik eindelijk frisse buitenlucht kreeg, maar de show was zeker amuserend. Houd je niet van Mexicaans eten, zoals Chili Con Carne en maïskolven, dan is de show niet aan te raden.
Om in Disney Village te blijven, je kunt natuurlijk ook gaan shoppen in een van de vele winkels in Disney Village. Is dat niet genoeg, dan kun je ook naar Marne la Vallee shopping dat 1 halte met de metro is. Ook hier moet je goed kijken naar de openingtijden.

Wat zijn Fastpasses en hoe kan ik ze gebruiken?

Wanneer je in een van de parken bent kun je bij sommige attracties een Fastpass halen. Een Fastpass is een kaartje met een tijd erop wanneer je terug mag naar de attractie om vervolgens in een kortere rij aan te mogen sluiten.
De volgende attracties hebben een Fastpass-mogelijkheid:
– Buzz Lightyear Laser Blast
– Indiana Jones and the Temple of Peril
– Peter Pan’s Flight
– Ratatouille: The Adventure
– Rock ‘n’ Rollercoaster starring Aerosmith
– Star Wars – Hyperspace Mountain
– The Twilight Zone Tower of Terror
– Big Thunder Mountain
– Star Tours: The Adventure Continues

Wanneer je bij een van deze attracties bent, staan er vlakbij de ingang machines waar je Fastpasses uit kunt halen. Boven de machines staat een tijd die ook op het kaartje komt te staan. Je kunt maar 1 Fastpass per kaartje per keer krijgen. Om een nieuwe Fastpass te halen moet je wachten tot de andere verlopen is. Wanneer het de tijd is die op het kaartje staat, mag je terug naar de attractie en via een speciale ingang naar binnen. De Fastpass-wachtrij is tussen de 5 en 15 minuten.
Als je een Fastpass gaat halen, doe dat dan ‘s morgens. Met de populaire attracties zijn de Fastpasses meestal snel op.

Er zijn ook speciale hotel Fastpasses. Deze krijg je 1 per persoon per nacht. Deze kun je inleveren waar en wanneer je wilt, behalve tussen 13:00 en 16:00. Je hebt ook Fastpasses die je per dag aan kunt schaffen voor een vaste prijs. De twee goedkoopste varianten van €30 geven je eenmalig Fastpass toegang tot de familieattracties (Ratatouille, Peter Pan en Buzz Lightyear) of spannende attracties (Hyperspace Mountain, Rock ‘n’ Rollercoaster en Tower of Terror). Verder is er een optie om alle Fastpass attracties eenmalig te doen voor €60 en de volgende attracties zijn hiermee toegankelijk: Ratatouille, Peter Pan, Buzz Lightyear, Hyperspace Mountain, Rock ‘n’ Rollercoaster, Tower of Terror, Big Thunder Mountain, Star Tours en Indiana Jones. De laatste optie is de ultieme optie van €120 waarbij je alle attracties van de vorige optie ongelimiteerd kunt bezoeken via de Fastpass rij. Verder kun je ook Disney Access One kopen bij elke Fastpass attractie. Deze kost €15 en hiermee krijg je eenmalig toegang tot 1 attractie. Alle prijzen zijn per persoon en er geldt een korting van 10% voor Magic Plus en Club leden en 15% korting voor Infinity.

Welke voordelen kan ik halen uit mijn Infinity pas en hoe werkt het?

Je hebt verschillende jaarpassen in Disneyland Paris. De duurste jaarpas is de Infinity jaarpas welke met vele extra’s komt. Zoals:
Wanneer je op de grote parkeerplaats van Disneyland Paris wilt parkeren is dit gratis en daarnaast is er een speciaal gedeelte vooraan. Op vertoon van je Infinity pas kun je daar parkeren, maar vol is vol.
Verder zijn er speciale room only prijzen welke tot 50% van de normale prijs is. Je kunt de prijs opvragen via de Nederlandse reserveringslijn en ook via deze lijn boeken.
Extra Magische Tijden zijn ook inbegrepen. Je kunt je pas ‘s morgens bij een speciale rij tonen en via een speciale ingang het park betreden. Bij beide parken is die ingang helemaal aan de linkerkant.
Verder kun je vrienden meenemen naar het park voor €35 per persoon en zij mogen dan 1 dag naar beide parken. Je kunt maximaal 20 tickets per geldigheid van je pas kopen.
Ook heb je recht op speciale avonden. Deze avonden kunnen online of via de speciale Infinitylijn geboekt worden. Het nummer hiervoor is +33 160 30 60 84. Enkel in het Frans en Engels.
Via deze Infinitylijn kun je ook de VIP tickets voor de parade en avondshow boeken, maximaal twee weken en minimaal 24 uur van te voren. Je krijgt een email en deze moet je meenemen naar het park. Je kunt hiermee de speciale code scannen bij de voucher exchange en je krijgt er papieren tickets voor terug. Deze tickets kun je afgeven bij de ingang van het VIP gedeelte tijdens de parade (dat is tegenover Castle Stage) of tijdens de avondshow (dat is voor het kasteel via Adventureland).
Verder krijg je een speciale Photopass die geldig is zolang je Infinity pas ook geldig is. Hiermee krijg je alle foto’s die door Disney fotograven gemaakt zijn direct op je mobiel en je kunt er producten van laten drukken (tegen meerprijs). Deze Photopass kun je met je Infinity pas ophalen bij elk fotopunt.
Daarnaast is het mogelijk om in elk zwembad van elk Disney hotel te zwemmen zonder dat je daar hoeft te slapen. Ook dit moet gereserveerd worden via de Inifintylijn.
Als je kiest om te eten in een restaurant met tafelbediening krijg je een gratis niet alcoholisch drankje aangeboden.
Als laatste krijg je ook nog eens diverse kortingen zoals -15% op bijna elk restaurant, -20% op bijna alle merchandise, -20% op Buffalo Bills Wild West Show, -10% op Golf Disney, -20% op toegangstickets en -15% op ontbijt met Disney figuren.

Meer volgt snel…