Disneyland Paris’ Masterminds: Tim Delaney
Er is nog een land over in Disneyland Park waar we het nog niet over gehad hebben, Discoveryland. We hebben het vandaag over Imagineer Tim Delaney.

Foto via Youtube
Tim studeerde cum laude af aan Art Center College of Design. In 1976 ging Tim werken bij de graphics department van de Walt Disney Studios, maar al snel maakte hij promotie naar Walt Disney Imagineering en ging aan de slag voor EPCOT. Hier maakte hij de in 1986 geopende Living Seas. Verder maakte hij ook niet gebouwde ontwerpen voor onder andere Space Pavilion. Hier kwam ook zijn voorliefde voor futuristische dingen naar voren. Ook in de tv serie over Disneyland werd zijn aandacht het meest getrokken door Tomorrowland.

Foto van Designing Disney
Tim werd Creative Director, Producer & Field Art Director voor Discoveryland. Een nieuwe versie van de bestaande Tomorrowlands waar diverse Europese visionairs als inspiratie gebruikt werden zoals Jules Verne, H.G. Wells en Leonardo da Vinci. Na 1992 was Tim nog niet klaar met Discoveryland. Dat er nu steeds meer Star Wars elementen aan Discoveryland zijn toegevoegd is geen verrassing. Tijdens het ontwerpproces werkte hij samen met Jean “Moebius” Giraud, welke George Lucas’ grootste inspiratie voor Star Wars was. Het werd geen Star Wars Land, maar het zou er prefect bij passen. Hij mocht ook Space Mountain naar Parijs brengen. Ook daar maakte hij een unieke versie op die perfect bij de rest paste. In eerste instantie was dit onderdeel van het Discoveryland project waarbij Discovery Mountain een groter geheel was van Nautilus, een onderwater restaurant, een “Horizons” attractie, een cafe, Railroad station en Space Mountain. Dit was dan ook weer verbonden met Videopolis. Zo konden bezoekers droog blijven in het vulkaanvormig gebouw, omdat het veel regent in Parijs, zoals met de arcades op Main Street. Uiteindelijk zijn alleen Space Mountain en Nautilus van dit project gebouwd. Echter zijn wel het kanon aan het gebouw en de vulkanische stenen door Discoveryland van het concept gebleven. Vlak voor de opening van Space Mountain werd besloten door de hogere bazen dat ook de naam, Discovery Mountain, vervangen moest worden door Space Mountain voor betere marketing.
Na zijn succesvolle versie van Discoveryland werd hij ook voor Hong Kong Disneyland gevraagd om Tomorrowland te maken. Daar werden niet de Europese visionairs het uitgangspunt, maar Intergalactic Space Port. Ook in Hong Kong werden bestaande attracties aangepast tot een versie die beter bij Tomorrowland zouden passen. Zo is de Autopia geen autoweg, maar een sci-fi omgeving geworden. Ook de Hong Kongse Pirates of the Caribbean attractie kreeg een ander gevoel door de visie van Tim.

Foto van Disney and More
Na 34 jaar stopte Tim bij Walt Disney Imagineering welke niet zijn eigen keuze was. Hierna begon hij zijn eigen bedrijf Tim J. Delaney Design Inc waar hij nog steeds hetzelfde werk doet en zelfs af en toe nog wordt ingehuurd door Disney voor onder andere Shanghai Disneyland. Je kunt hem ook nog altijd vinden op Disneyland Paris’ Main Street boven Bixby Brothers samen met Eddie Sotto, Jeff Burke, Chris Tietz en Tom Morris.
Laat een reactie achter