
Nieuw artikel: Disney vrienden in vierkant op nummer
1 mei 2019
Samenvatting van de week
5 mei 2019Zoals je misschien al in mijn laatste tripreport gelezen had is ook het eten in Disneyland Paris een van de hoogtepunten, met name het zeer uitgebreide ontbijt. Er is voor ieder wat wils en in diverse prijsklassen.
Disneyland Paris heeft in totaal meer dan 50 restaurants met ieder een eigen thema. Elk restaurant, menu en gelegenheid heeft een eigen verhaal. Zo heb je bijvoorbeeld The Lucky Nugget welke verbonden is met Big Thunder Mountain en Captain Jack’s (voorheen Blue Lagoon) welke verbonden is met Pirates of the Caribbean. Beiden hebben een piraten-achtig thema, maar zijn compleet anders. Faouzi Miloud, Food and Beverage Product and Communications Manager, zegt het volgende: “Het draait niet alleen om het eten, maar ook om de presentatie ervan. Een feest voor het oog en de maag.” Daarnaast is er niet alleen per restaurant een ander menu, maar ook worden bijvoorbeeld de toetjes aangepast op de seizoenen die er zijn. Of is er een complete show rondom het eten zoals bij Buffalo Bill’s Wild West Show.
Naast compleet andere ervaring rondom eten is bijvoorbeeld de bekende Cyril vaak het in park te vinden. Hij maakt de leukste Disney figuren in meloenen en appels. Zijn kunstwerken worden vaak bij de buffetten tentoongesteld en worden aangepast op de thema’s in de parken.
Een andere vorm van eten met een verhaal is bijvoorbeeld bij Walt’s. Hierbij wordt een eerbetoon aan Walt gegeven en tevens aan het ontwerpproces van Disneyland Park. Ook het eten dat hier geserveerd wordt is geen willekeurige samenstelling. In samenwerking met de Amerikanen wordt er altijd een menu samengesteld dat past bij Walt’s favoriete eten. De chef van het restaurant, Ludovic Mallac, zegt het volgende hierover: “Een sterk thema als deze moet ondersteunt worden door de keuken. Dat is waarom, toen ik gevraagd werd om hier te komen werken, meteen in de archieven van Walt Disney dook om meer over hem te leren.” Zo kwam hij terecht bij Thelma Howard, welke voor Walt werkte als huishoudelijke hulp voor meer dan 30 jaar. Zij wist wat haar werkgever lekker vond en hij noemde haar “de echte Mary Poppins”. Zo staat/stond er aardappelsalade met gegrilde Angus beef, chili con carne met een cheeseburger en citroentaart op het menu op de wijze van Thelma. Andere gerechten worden beinvloed door Walt’s leven zoals in boter gegaarde kreeft met sinaasappelsap, welke met de sinaasappel een knipoog is naar California en Florida waar dit een zeer bekende vrucht is.
Een ander restaurant dat bijzonder is is Bistro Chez Remy. Het park is gelegen in Frankrijk en daarmee een grote factor in het resort. Bistro Chez Remy brengt de Franse gastronomie met eigen geproduceerde producten of producten die in ieder geval uit de Ile de France regio komen. Alle gerechten worden volledig door Disneyland Paris bereidt, zelfs de toetjes. Het brengt de film Ratatouille en de Franse roots goed samen in een kwaliteitsmenu. Binnen zes maanden na de opening ontving het restaurant al een award voor beste themarestaurant.
Bij elk menu of het nu een Amerikaanse, Franse of Oosterse invloed heeft, alle producten worden binnen Europa en het liefst binnen de Ile de France regio gekocht. Naast de moestuin bij Hotel Cheyenne heeft Disneyland Paris ook op verschillende plekken bijenkorven staan voor eigen honing. Soms is deze ook te koop in het resort.
Wanneer een nieuw menu gemaakt wordt, wordt het bedacht door het team van Food and Product Division samen met twee chefs. Hierna worden de idee doorgesproken met drie Executive Chefs, die van de parken, Disney Village en de Disney Hotels. Zij zijn ook degene die de chefs in de parken, Village en hotels aansturen. Het gaat dagelijks om zo’n 3.500 Cast Members die betrokken zijn bij het maken van eten of snacks. Daarnaast maakt Disneyland Paris veelvuldig gebruik van talenten die net van de horeca-opleidingen afkomen. Een van de jongste chefs was te vinden in California Grill, waarnaar hij naar Walt Disney World ging om in Epcot hoofd van de patisserie te worden. Hierna kwam hij terug naar Parijs en werkte nog in Inventions, Newport Bay Club, Walt’s, Bistro Chez Remy en is nu het brein achter het menu van Walt’s.
Fun Fact: Cafe des Cascadeurs is het oudste restaurant van alle Disney parken. De “foodtruck” is gebouwd in de jaren 40 en doet nog steeds dienst.
Niet alle restaurants blijven zo lang bestaan. Zo was Restaurant Hakuna Matata bij de opening nog Aux Epices Enchantees en was Blockbuster Cafe in 2002 nog Backlot Express. Of bijvoorbeeld Restaurant Algrabah Cafe wat vroeger een winkel was. Sommige kamers in dit restaurant zijn ook vernoemd naar de winkels die hier eerst te vinden waren zoals La Reine des Serpents en l’Echoppe d’Aladdin. Of juist andersom. Walt’s heeft een gedeelte afgestaan om Lily’s Boutique van te maken. Ook hier zijn nog originele delen van bewaard gebleven, zoals de haard.