
Nieuw artikel: Disney kleurboekenleggers dierenrijk
2 januari 2019
Samenvatting van de week
6 januari 2019Elk Disney resort op de wereld heeft een hoofdpark, een Magic Kingdom. In Disneyland Paris heet deze Disneyland Park, maar werd voor de opening ook Magic Kingdom genoemd.
Op 27 oktober 1954 deelde Walt zijn plannen voor een Magic Kingdom op ABC. De plattegrond die toen getoond werd was hand getekend door Peter Ellenshaw. Hij had olieverf gecombineerd met fluoriserende verf om bij black light te laten zien hoe het er ‘s avonds uit zou zien. Elk hoofdpark is gebaseerd op die tekening met aanpassingen die specifiek zijn voor elk resort.
Disneyland Paris was het vierde Magic Kingdom wat gebouwd werd na Anaheim, Orlando en Tokyo. Het was wel het eerste park dat bedacht werd een nieuwe groep Disney Imagineers, niet meer die Walt zelf gekozen en opgeleid had. Tony Baxter, Executive Producer, verteld het volgende over zijn rol: “Toen ik een kind was was ik geboeid bij alles wat de eerste Imagineers hadden gemaakt. Zij waren echter niet meer in staat om met de kijk die ze toen hadden een nieuw project te starten. Zij wisten precies wat er ging gebeuren wanneer ze een attractie plaatsten. Zij konden de attracties niet ontdekken zoals wij dat deden en compleet versteld staan. Onze generatie had het voordeel om met een nieuwe kijk aan het project te beginnen. Daarvoor gebruikten we wat er al was van de geweldige Imagineers, maar keken er naar zoals we deze in onze jeugd beleefden, met name de emoties, onschuld en op ontdekking naar iets nieuws.” De nieuwe Imagineers wilde het gevoel van de bestaande parken behouden, maar aanpassen met de kennis die ze hadden opgedaan bij onder andere Walt Disney World op gebied van praktische plaatsingen en het managen van de flow van de bezoekers.
Er zijn vele typische Magic Kingdom attracties die over heel de wereld verschijnen, denk hierbij aan It’s a Small World en Peter Pan’s Flight. Een bijzonder geval is de Haunted Mansion welke in elk resort aangepast is op verhalen die in dat gebied het meest relevant zijn. De bedenkers verzamelde spookverhalen van over heel de wereld en kozen de meest bijzondere en mooiste verhalen uit. De originele versie zit vol met vreemde figuren zoals zingende borstbeelden, Madame Leota en de bekende liftende spoken. De versie in Orlando is daarmee weer heel anders, dit is meer een gothic versie met Nederlandse invloeden en de versie in Tokyo bevat vele lokale sprookjes die erin verwerkt zijn, waardoor deze daar ook in Fantasyland staat. In Disneyland Paris was het plan om deze attractie te maken in Frontierland en door het thema van dit land werd het concept van de Haunted Mansion ook omgegooid en kwam er een andere naam, Phantom Manor. In Parijs leven de vorige bewoners nog steeds in de meest enge gebeurtenissen voort.
Het hele park is aangepast op de cultuur die in Europa heerst. Daarmee werd het kasteel ook een sprookjeskasteel om niet te hoeven concurreren met de architectuur die al in Parijs aanwezig is. Veel attracties in Disneyland Paris vertellen verhalen door beelden en muziek te combineren. Speciaal voor het Parijse park was Pirates of the Caribbean helemaal aangepast. Laurent Cayuela, Disney Imagineer, verteld hier het volgende over: “De Amerikaanse versie begint met de vervloekte piraten en bezoekers die ontdekken waarom ze vervloekt zijn. In Parijs gebruikten we een meer lineair verhaal. Het werd te duur om de attractie in zes talen te maken, wat in Disneyland Paris gebruikelijk is door zijn ligging in Europa. Daarom hebben we kleurrijke scenes gebruikt waardoor bezoekers in welke taal dan ook het verhaal begrepen.”
Daarnaast hadden ze de kennis die ze in Tokyo opgedaan hadden over een sterk wisselend klimaat gebruikt voor Parijs. Tony Baxter zegt het volgende hierover: “Met Main Street USA wisten we dat we problemen zouden hebben met de weersomstandigheden. De Fransen houden ervan om buiten te eten wanneer het weer goed is, maar helaas is het weer niet altijd goed. Daarom dachten we dat het geen goed idee was om Main Street USA te overkappen zoals in Tokyo. Maar we moesten wel opgekapte gedeeltes maken voor regenachtige dagen. Het idee voor de overkapte Arcades loste dit probleem op.” De bestaande landen werden ook nog aangepast op beter bij de Europese verwachtingen te passen. Frontierland werd van een Mark Twain thema omgezet naar de Amerikaanse goudkoorts, Adventureland werd een combinatie van Afrika en Azië en Tomorrowland werd Discoveryland waarmee visionairs en dromers over de wereld geëerd worden.
Niet alleen het ontwerp voor Magic Kingdom wordt afgeleid van het origineel en lessen van de andere resort, dit werkt ook zo met shows. Zelfs vanaf de opening gebruikt Disneyland Paris al shows die in andere resort gebruikt worden, zoals de Main Street Electrical Parade welke rechtstreeks overgekomen is uit Florida. De wagens werden opgeknapt in Parijs en aangepast op de nieuwste technieken. Ook Wishes was een show die niet speciaal voor Parijs gemaakt is. De show was gemaakt voor Orlando in 2003 om de avond af te sluiten en ook aan te passen op de verschillende thema’s in het park zoals kerst, halloween, nieuwjaar en de zomer. In 2005 kwam de show naar Parijs en werd wat aangepast door Steve Davison. Hij was later ook verantwoordelijk voor Disney Dreams welke wel speciaal voor Parijs gemaakt is en later een afgeleide naar Shanghai is gegaan als Ignite The Dream.