
Nieuw artikel: Mannelijk Disney kleurblok
12 december 2018
Samenvatting van de week
16 december 2018De enige Toy Story attractie in Disneyland Park en meteen een favoriet van velen. Buzz Lightyear Laser Blast is leuk voor jong en oud.

Foto van Disneyland Paris
Buzz Lightyear Laser Blast opende pas op 8 april 2006 in het voormalige Le Visionarium. Het is een interactieve darkride met een omni-mover systeem waarbij je met een laser op bepaalde targets moet richten. In elke Space Cruiser is plek voor twee personen en daarmee ook twee pistolen en een knuppel waarmee de Space Cruiser gedraaid kan worden. In totaal ben je vier tot vijf minuten bezig om je highscore te verbeteren. Er is een Fastpass beschikbaar en is geen minimale lengte voor Buzz Lightyear Laser Blast.
Buzz Lightyear Laser Blast is niet de enige in zijn soort. De attractie is gebaseerd op Toy Story 2 en Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins. De eerste versie opende op 7 oktober 1998 in Walt Disney World. Het was toen ook een vervanger voor een al bestaande attractie op die plek, If You Had Wings welke al uit 1972 dateert. Deze attractie zat samen met een andere attractie in een gebouw en deelde de oppervlakte samen. Door de komst van Buzz Lightyear’s Space Ranger Spin moesten er schermen in Tomorrowland Transit Authority (de attractie die ook in dat gebouw zit) geplaatst worden om alle apparatuur voor de nieuwe Toy Story attractie te verbergen. Ook in Disneyland Anaheim is Buzz Lightyear Astro Blasters, zoals de attractie daar heet, geplaatst in een bestaande attractie. In 1997 moest Circle-Vision 360° plaatsmaken voor een andere invulling, Rocket Rods, die uiteindelijk in 2000 ook weer wegging. Sinds 2005 is hier de Toy Story attractie in gevestigd. De versies in Tokyo en Hong Kong zijn identiek aan elkaar en hebben ook de naam Buzz Lightyear Astro Blasters. Het enige verschil is dat die in Tokyo Japans gesproken is en die in Hong Kong Engels. De versie in Hong Kong is inmiddels gesloten en maakt plaats voor een Ant-Man and the Wasp attractie. In Shanghai staat Buzz Lightyear Planet Rescue en is iets anders aangekleed. Deze gaat met name over het begin van Toy Story 2 en is meer getrouw aan de film.

Foto van Disneyland Paris
Het verhaal achter Buzz Lightyear Laser Blast gaat over Zurk die alle batterijen (ook wel “crystallic fusion cells” genoemd) wil stelen om de Space Cruisers van de groene aliens (Little Green Men) te stoppen. Uiteindelijk zal hij alle power van het hele universum in zijn handen hebben en is de rest uitgeschakeld. Jij behoort tot de “Star Command” en helpt Buzz te strijden tegen Zurk. In de wachtrij wordt je klaar gemaakt voor de strijd. Je krimpt hier ook tot de grote van een speelgoedpop, alles is extra groot gemaakt. Buzz legt uit hoe de Space Cruiser werkt en hoe en we gaan strijden tegen Zurg. Verder zijn er verschillende muurdecoraties te zien met informatie die van belang kan zijn tijdens de strijd. Zoals de planeten die er zijn. Je begint je missie bij de robots die de batterijen aan het maken zijn, waarnaar je terechtkomt in Zurg’s laboratorium. Zurg schiet op je met zijn Zurgatronic Ion Blaster. Hierna komt je op Planet Z terecht waar je diverse aliens moet verslaan. Zurg denkt al gewonnen te hebben, maar je gaat samen met Buzz Zurg’s Spiderbot neerhalen. De missie eindigt met Zurg die teruggebracht wordt naar Al’s Toys Barn en Buzz die je bedankt voor je hulp.
Tijdens je missie met de Star Command is het de bedoeling om met de laserpistolen te schieten op verschillende targets, aangeduid met een rondje of ruit die oplicht. De vorm van de targets geeft aan hoeveel punten er te verdienen zijn wanneer er raak geschoten wordt. Een rond target is 100 punten, vierkant 1.000 punten, diamant 5.000 punten en driehoek 10.000 punten. Er zijn in totaal 88 targets. Verder leveren sommige batterijen ook punten op. Alle targets worden bij elkaar opgeteld op een schermpje dat op de Space Cruiser zit. Aan het eind van de attractie wordt de score omgezet naar een level en kun je kijken tot welke categorie in de Star Command je behoort. De attractie stopt regelmatig, a temporary pause, als er bijvoorbeeld een mindervalide persoon in de attractie gereden wordt of wanneer het in en uitstappen niet vlot genoeg verloopt. Dit helpt je om extra bonuspunten te verzamelen.
De volgende levels in de Star Command zijn te behalen:
Level 1 Star Cadet: 0 tot 1.000
Level 2 Space Scout: 1.001 tot 10.000
Level 3 Ranger 1st Class: 10.001 tot 100.000
Level 4 Planetary Pilot: 100.001 tot 300.000
Level 5 Space Ace: 300.001 tot 600.000
Level 6 Cosmic Commando: 600.001 tot 999.998
Level 7 Galactic Hero: vanaf 999.999

Foto van DLP Guide
De Buzz die in de wachtrij te zien is, is een animatronic met een projectie op het gezicht. Het gezicht wordt geprojecteerd op een huidkleurig “scherm”, zodat de lip-geluid synchronisatie beter verloopt en gezichtsuitdrukkingen duidelijker weergegeven worden dan bij een animatronic met een bewegend gezicht. Verder is er een vergrote versie van Etch-a-sketch te zien, wat ook een projectiescherm is.

Foto van Hidden DLRP
Fun Facts:
Le Visionarium is niet helemaal verdwenen. In de robotscene in het begin is nog een van de robots, 9-Eye, uit Le Visionarium te zien.
Parijs is de enige versie die volledig tweetalig is. Anderen hebben één taal en instructies in een tweede taal, maar is niet volledig tweetalig gesproken.
In de wachtrij zijn vele Hidden Mickey’s verstopt in de muurdecoraties, zoals diverse sterren en planeten die in de vorm van Mickey zijn.
Je hoeft het pistool niet steeds opnieuw in te knijpen, je kunt het ook ingeknepen houden voor het maximaal aantal schoten per minuut.
Nog een leuke random foto van mijn zus en mij uit 2015:
Natuurlijk sluiten we af met een filmpje waarmee we weer helemaal in de attractie komen.