
Nieuw artikel: kleurbare boekenleggers met Disney Babies
15 augustus 2018
Samenvatting van de week
19 augustus 2018We hebben het vandaag over de attractie die de meeste verandering door de jaren heen heeft meegemaakt. Inmiddels zijn we al bij de derde versie en het is niet uitgesloten dat dit thema weer gaat veranderen. We hebben het over (Hyper)space Mountain.

Foto van DLRP Today
De allereerste versie van Space Mountain (– De la Terre à la Lune) opende op 1 juni 1995 in Discoveryland, Disneyland Park. De tweede versie Space Mountain: Mission 2 werd op 9 april 2005 geintroduceerd. De voorlopig laatste versie, Hyperspace Mountain, werd in gebruik genomen op 7 mei 2017.
Disneyland Paris is zeker niet de enige met een (Hyper)space Mountain. Space Mountain is ook te vinden in Disneyland Resort, Walt Disney World, Tokyo Disneyland en Hong Kong Disneyland. Allen staan daar in Tomorrowland. Ook Disneyland Resort en Hong Kong Disneyland hebben inmiddels de Star Wars variant verwelkomd.
Hyperspace Mountain is een van de snelste attracties in Disneyland Paris. De baan is een kilometer lang en je bereikt een snelheid van 75,5 km/u wanneer je door de dome racet. De rit duurt twee minuten en 45 seconden en heeft drie inversies. In totaal rijden er vijf treinen van zes wagens over het traject. Mocht je niet lang willen wachten, dan beschikt Hyperspace Mountain over Fastpasses en een Single Riders Line. Een minimum lengte van 1,20 meter is vereist.

Foto van Disney
De eerste Space Mountain opende in Walt Disney World in het Magic Kingdom Park op 15 januari 1975. Het idee achter de attractie gaat terug naar 1959 toen er een eerste bergattractie gebouwd werd in Disneyland Resort, Matterhorn Bobsleds. Het succes van deze attractie liet Walt Disney inzien dat heftige attracties een plek in zijn park moesten hebben. Walt Disney Imagineering vroeg de hulp van Arrow Development Company, welke het systeem voor de Matterhorn Bobsleds attractie hadden gemaakt. Eerst wilden ze een attractie maken waarbij vier railsen tegelijk konden rijden, maar door gebrek aan technische ontwikkelingen en ruimte werd dit idee geschrapt. De naam voor de attractie was toen nog Space Port. Walt Disney stierf in december 1966, waardoor het ontwerp voor de attractie opzij gezet werd. Het succes van het net geopende Magic Kingdom park bij jongeren liet Walt Disney Imagineering inzien dat er meer spannende attracties naar het park moesten komen. Een kopie van Matterhorn Bobsleds werd overwogen, maar paste niet in het concept van Fantasyland. Uiteindelijk pakten de Imagineers het ontwerp voor Space Mountain op en Tomorrowland had precies een plek die geschikt was om een dergelijke attractie te plaatsen en de technologische ontwikkelingen waren een stuk verder. Card Walker, toenmalig CEO van Walt Disney Productions, haalde Robert Sarnoff over om met zijn bedrijf RCA een sponsordeal te sluiten van $10 miljoen. Uiteindelijk werd de attractie ook daadwerkelijk gebouwd. Nog geen jaar later werd dit succes gevierd met de bouw van Space Mountain voor Disneyland Resort.

Foto van Disney
Space Mountain werd voor Disneyland Paris drie jaar na de opening gebouwd om, het toen niet stabiele resort, meer bezoekers te geven met een nieuwe, spannende attractie. In eerste instantie zou een kopie van Tokyo Disneyland gebouwd worden, maar dit paste niet goed bij Discoveryland. Toen kwam het idee voor Discovery Mountain welke niet alleen de achtbaan maar ook een uitgebreidere versie van Nautilus, onderwatercafe, Horizons uit Walt Disney World, Disneyland Railroad station, vrije val-attractie en tunnels naar Videopolis en Cinemagique (wat nu Discoveryland Theater is) brengen, maar dit idee werd ook van tafel geveegd door de hoge kosten en alleen een achtbaan werd gebouwd. De initialen “DM” kun je op diverse plekken nog wel terugvinden in en rondom de attractie. Het oorspronkelijke idee voor Space Mountain in Disneyland Paris was een vulkaan. De vulkaan paste bij het concept van de rotsblokken die door Discoveryland verspreidt liggen. De inspiratie hiervoor kwam uit het boek “Vingt mille lieues sous les meers” van Jules Verne. Les Mystères du Nautilus was ook een onderdeel in dit verhaal en behoorde ook tot het concept voor Discoveryland. Helaas waren de ideeën te groots en was er te weinig budget om de vulkaan te realiseren. Hiervoor kwam een al bestaande achtbaan in de plaats, Space Mountain.
Space Mountain werd gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma. De originele Parijse versie week het meeste af van de originele Space Mountain. Als inspiratie is het boek “De La Terre à La Lune” van Jules Verne gebruikt. In alle Disney Resorts is deze achtbaan te vinden zonder geïnspireerd te zijn op Jules Verne. Inmiddels is ook in Parijs geen Jules Verne thema meer te vinden, maar is Star Wars het thema waarop de aankleding en rit geïnspireerd is. Wat Disneyland Paris uniek maakt, is het kanon aan de buitenkant van het gebouw. Dit komt uit “De La Terre à La Lune” waar mensen in een kanon naar de maan geschoten werden. Dit kanon heette de Columbiad, deze naam komt ook terug in de attractie. Hoewel het verhaal achter het kanon zijn kracht is verloren tijdens de Star Wars versie blijf je hierin naar een andere planeet geschoten worden.
De opening van Space Mountain zag er zo uit:
In de De la Terre à la Lune versie kwam je binnen op een loopbrug van waaruit je de van binnen uit attractie kon bekijken. Vervolgens leidde de wachtrij naar de Baltimore Gun Club welke de bouwers waren van het Columbiad kanon en zag je diverse tekeningen die lieten zien hoe mensen naar de maan geschoten werden. Vervolgens nam je zelf plaats in een van de karretjes. Via een tunnel kwam je terecht in het kanon. Na een flinke explosie werd je uit het kanon geschoten en begon je ruimtereis. Je kwam eerste in een asteroïdenveld terecht waarna je ternauwernood ontsnapt aan de Bluemoon Mining Machine welke door de Baltimore Gun Club gebouwd werd om mineralen uit de asteroïden te halen. Hierna werd je door een gat in een grote asteroïde gezogen waarnaar je in verte een lachende maan ziet. Aan de rechterkant was ook Jules Verne in een ruimtepak te zien die op een asteroïde landde. Hierna ging je terug naar aarde met zo’n snelheid dat het warm werd, te zien aan de lampen in de tunnel. Hierna kwam je langs de Electro-de-Velocitor welke de karretjes afremden bij terugkeer naar de aarde.
De making off van Mission 2 kun je hier zien:
Toen in 2005 Mission 2 kwam werd het Jules Verne thema overboord gegooid, maar bleef de attractie dezelfde stijl houden. In 2015 werd Mission 2 volledig opgeknapt met betere effecten en presentatie. De veranderingen in de achtbaan van “De la Terre à la Lune” naar “Mission 2” zaten vooral in de lichtshow en muziek. De oude muziek was gecomponeerd door Steve Bramson en de nieuwe door Michael Giacchino. Verder is het vanaf toen niet meer mogelijk om vanuit de wachtrij naar de attractie te kijken. Verder worden de karretjes nu vanaf onder in het kanon afgesloten, terwijl dat bij de eerste versie pas bovenaan in het kanon gebeurde. Het verhaal dat je meemaakt in Mission 2 begint bij een tunnel die je naar het kanon leidt. In het kanon wordt er afgeteld voor de lancering. Vanuit het kanon wordt je naar de maan geschoten. Hier kom je onderweg een aantal asteroïden en een komeet tegen. Wanneer je bij supernova aankomt, explodeert het en vernietigd het omliggende. Hierna begin je aan de terugreis naar aarde waar je door een smeltend asteroïdenveld komt. Snel ga je de “hypergate” in, waar je versneld richting aarde gaat. Dit wordt uitgebeeld door de tunnel met rode spiraalvormige lampen. Hierna kom je weer in een donkere tunnel en ben je terug op aarde geland.

Foto van Space-Mountain.fr
De opknapbeurt van Mission 2 was een voorbereiding op Hyperspace Mountain welke het laatste deel van het intensive onderhoud was, nieuwe karretjes en een nieuwe look. In Hyperspace Mountain wordt je naar planeet Jakku gestuurd om te vechten tegen The First Order. Admiraal Ackbar geeft je deze missie wanneer je nog in de wachtrij staat. Wanneer je naar Jakku gestuurd wordt (in de attractie zelf) zie je diverse voertuigen van The First Order beschoten worden, maar ook jij ligt onder vuur. The First Order wordt verslagen en admiraal Ackbar feliciteert je met de boodschap “May the force be with you”, waarna je terugkeert naar de aarde.
De reclame toen de attractie opende in Disneyland Paris:
Fun Facts: Space Mountain: Mission 2 werd geopend met een optreden van Tiësto.
Disneyland Paris heeft de snelste en langste Space Mountain. Daarnaast is het de enige versie die ook rails buiten de dome heeft (onder de grond door naar het kanon). Daarnaast was Disneyland Paris de eerste die muziek aan boord van de karretjes had.
Het sterrenplafond in de wachtrij heeft sterren met codes erbij. Deze codes zijn afkortingen van de Disney Imagineers die aan de attractie gewerkt hebben. Het zijn de twee initialen van hun naam met het nummer van hun geboortemaand gevolgd door twee nummers van hun geboortejaar.
We sluiten af met een filmpje in de huidige Hyperspace Mountain: