
Nieuw artikel: Disney kleuren op nummer met vierkanten
25 juli 2018
Samenvatting van de week
29 juli 2018Ik ben een van die voorbeelden die geen specifiek doel heeft voor zijn/haar bezoek aan Disneyland Paris, maar wel op de bucketlist heeft staat om alle winkels te bezoekers voor de leukste merchandise. Waarschijnlijk ken je de meestel winkels al in Disneyland Paris, maar er blijven altijd een paar geheimen die je nog niet wist. In het boek Disneyland Paris 25 de A à Z komen we ze allemaal te weten.
Disneyland Paris heeft bijna evenveel attractie als winkels en ieder heeft zijn eigen thema. Denk aan de namen Emporium, Les Legendes d’Hollywood, World of Disney en Galerie Mickey. Elke winkel is van voor tot achter bedacht door de Disney Imagineers in een bepaald thema.
Main Street USA stelt een winkelgebied uit begin 20e eeuw voor. De Victoriaanse stijl moet het gevoel geven van de Hello Dolly, Music Man en Pollyanna tijd in Amerika. Deze straat is zeer verfijnd, kijk naar de kleinste details die gebruikt zijn om alles vorm te geven en per winkel toch een eigen gevoel te creëren. Denk aan de glas-in-lood bij Emporium en Harrington’s, de gaslampen in de straten en de eerste gloeilampen. De bedenkers van deze uitvindingen, Edison en Tesla, worden dan ook op een enorme glasbol geëerd. Verder is een geldmachine te zien die door Lamson in de jaren 10 geproduceerd werd en werkte op stoom wat later vervangen werd door stroom. Verder waren de telefoons net nieuw in die tijd en dat is te zien in Flora’s Unique Boutique, Dapper Dan’s Hair Cuts en Market House Deli waar nog ouderwetse telefoons aan de muur hangen waar ook nog mensen door te horen zijn als je ze opneemt.
Dan Goozee maakte het concept voor Main Street USA waarin het stadje een winkelgebied voorstelt uit de vorige eeuw. Main Street Motors is een van de uitzonderlijke gevallen. Het is een oude garage die omgetoverd is tot tentoonstelling en verkoop ruimte, maar rondom de jaren dat Disneyland Paris opende ook echte auto’s aanbood. De auto’s waren in het begin van de 20e eeuw ook een nieuwe uitvinding.
Ook Walt Disney Studios heeft zulke iconische winkels. Denk aan Tower Hotel Gifts waar je naast een doorsnee hotelwinkel ook even tot rust kunt komen na een heftige rit. Legends of Hollywood laat ons juist op een echte filmset komen, waar je aan het plafond nog diverse decorstukken ziet hangen. Ook de attributen in de winkel geven aan welke films er gefilmd worden, denk aan Herbie en een surf-film.
Niet alleen de uitstraling van de winkel en de merchandise zijn belangrijk, maar ook de etalage. Elk seizoen wordt hier weer de grootse aandacht aan besteed met seizoensproducten, maar ook diverse winkels houden hun eigen, gethematiseerde, etalage. 36 Cast Members zijn verantwoordelijk voor deze etalges die nauw samenwerken met de Visual Identity Team en Entertainment Department. Je ziet bijvoorbeeld gingerbread figuren met Kerst, pompoenen met Halloween en Marvel met Marvel Summer of Super Heroes. Ook niet bestaande winkels zoals op Hollywood Boulevard vertellen een verhaal met hun etalage. Hier zijn onder andere muziekinstrumenten, kleding en verwennerijen uit de jaren 30 te zien. Theron Skees, Disney Imagineer, vertelt het volgende over deze etalages: “De Imagineers hebben diverse antiekwinkels en rommelmarkten bezocht in Frankrijk, Nederland en Engeland om authentieke attributen te vinden die het oude Hollywood moeten nabootsen.” Alle etalages worden ontworpen en gemaakt in diverse Disney werkplaatsen en er staan ruim 300 verschillende figuren in de opslag om etalages mee te kunnen maken.
Normaal zijn er zes tot zeven maanden nodig om een etalage te ontwerpen en te maken voordat het daadwerkelijk voor de ramen geplaatst kan worden. Op Main Street USA zijn er alleen al 45 winkels die elk seizoen van iets nieuws verzien moeten worden. Niet alleen voor het mooie, maar ook om bezoekers aan te sporen om de merchandise te kopen.
De Disney winkels vertellen niet alleen verhalen over Disney films en figuren, maar ook de verhalen van echte mensen zoals Lillian Disney, de vrouw van Walt en Flora, de moeder van Walt. Verder wordt dit aangevuld met fictieve mensen zoals Dapper Dan en Chez Marrianne. Daarnaast worden de werelden die geschetst worden in de films van Disney gebruikt als inspiratiebron om er een echte winkel van te maken die in het verhaal zou passen. Denk aan La Bottega di Geppetto welke de houtwerkwinkel van de vader van Pinocchio is, La Confiserie des Trois Fees welke de plek is waar Flora, Fauna en Merriweather hun magie boven de open haard gebruiken en La Chaumiere des Sept Nains welke een verzameling is van tekeningen gemaakt door Albert Hurter, de artistic director van Sneeuwwitje. Natuurlijk kunnen de klassiekers niet ontbreken. La Menagerie du Royaume en Sir Mickey’s Boutique zijn beiden gebaseerd op A Knight for a Day Starring Goofy, The Brave Little Tailor en Fun and Fancy Free featuring Mickey and the Beanstalk.
Velen denken dat de merchandise die verkocht wordt in Disneyland Paris gemaakt en bedacht wordt door de Amerikaanse afdeling, maar Disneyland Paris maakt jaarlijks zelf ruim 2.000 nieuwe producten. Olivier Besson, Senior Manager of Art Merchandise zegt het volgende over zijn team: “Mijn team bestaat uit 15 Cast Members waarvan er vier traditionele tekenaars zijn. Dit team is in staat om specifieke merchandise voor Disneyland Paris te ontwikkelen.” Elk product moet ervoor zorgen dat je een stukje van de herinneringen mee naar huis kunt nemen en daarom is er meer nodig dan een klassieke merchandise afdeling. Van de entertainment afdeling tot aan de product managers tot aan de Cast Members in de winkels wordt er samengewerkt om deze producten te maken. Daarnaast heeft Disneyland Paris sinds kort een eigen kledinglijn “Disneyland Paris Collection” welke specifieke items voor Parijs maakt. Daarnaast zijn de traditionele merchandise de laatste jaren uitgebreid met de Photopass+ voor foto’s van zowel meet & greets als attractiefoto’s en de Art on Demand in Disney Village waarbij je Disney tekeningen kunt laten drukken en thuisbezorgen voor aan de muur, denk aan canvassen en ingelijste doeken.
Niet alleen de merchandise neem je mee naar huis maar ook vaak vele foto’s en in mijn geval soms wel enkele duizenden. Vroeger was het nog niet vanzelfsprekend dat je een grote hoeveelheid foto’s thuis had, maar dat je er liet drukken in Disneyland Paris en in een lijstje meenam. Velen herinneren zich dan ook nog Town Square Photography welke de laatste stop was voor foto’s voordat men naar huis ging. Het verhaal achter deze winkel is dat de eigenaar van de fotowinkel zou dol was op de nieuwste innovaties dat hij ook de eerste was die elektriciteit had. In de winkel was niet alleen Disney merchandise en foto’s te vinden, maar stonden ook echte oude exemplaren van camera’s.
Daarnaast kunnen sommigen van jullie de Adventureland Bazaar nog wel herinneren. Het waren een aantal kleine winkeltjes aan elkaar die geinspireerd waren door Aladdin en de magische lamp en de winkel heette l’Echoppe d’Aladdin en La Reine des Serpents was geïnspireerd op Yamlika, Princesse Souterraine. Nu zijn deze winkels vervangen door Agrabah Cafe.
Een heel ander verhaal is de naam van het winkeltje bij Indiana Jones. Voorheen heette dit Indiana Jones Adventure Outpost, maar dit werd vervangen door Trader Sam’s Jungle Boutique. De naam komt van een van de personages uit Jungle Cruise die op het einde verschijnt met zijn bekende zin: “Two heads for the price of one”. Een attractie die je kunt kennen uit de Amerikaanse parken. Jungle Cruise was ook gepland voor Disneyland Paris, maar werd later het prachtige Adventureland met diverse wateren.