
Nieuw artikel: Disney kleurblok feeën
9 mei 2018
Samenvatting van de week
13 mei 2018Het is inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden dat de Know it all-vrijdag post over Big Thunder Mountain geschreven is. Inmiddels is er weer een hoop gebeurd en kan het verhaal uitgebreider, dus vandaag de uitgebreide update over een van de populairste attracties in Disneyland Paris.
Big Thunder Mountain opende tegelijk met Disneyland Park op 12 april 1992. De attractie is gelegen in Frontierland op een eigen eiland. Je stapt “aan land” in om vervolgens onder het water door op het eiland te komen. Dit is uniek voor de Parijse versie. Big Thunder Mountain is ook een begrip in Disneyland Resort (1979), Walt Disney World (1980) en Tokyo Disneyland (1987). Daarnaast is de Parijse variant ook uniek door de langste baan, 1.500 meter, en hoogste snelheid, 65 km/u. Een rit duurt bijna 4 minuten en het hoogste punt ligt op 22 meter. Je hebt ongeveer 30 seconden om in en uit te stappen (wanneer alles soepel verloopt) en er zijn maximaal 5 treinen beschikbaar. De capaciteit ligt op 2.424 bezoekers per uur. De minimum lengte voor Big Thunder Mountain is 1,02 meter en er is een Fastpass-systeem aanwezig.

Foto van Disney Parks
Walt Disney Imagineering is het brein achter deze attractie, om specifieker te zijn Tony Baxter. Bill Watkins was het brein achter het ontwerp van de daadwerkelijke attractie (verloop van de attractie) en Tony Baxter’s collega, Marc Davis, kwam met het idee toen hij werkte aan Western River Expedition. Vekoma bouwde Big Thunder Mountain in Parijs en Tokyo.
Begin jaren ’70 kwam het idee en begon het team van Tony Baxter te werken aan de attractie voor Walt Disney World. In 1974 werd het project stil gelegd door de bouw van Space Mountain. Toen hierna het project weer verder ging had het het voordeel dat de computer een grotere rol ging spelen, waardoor de attractie en stuk verbeterd is ten opzichte van 1974. In 1978 werden de werkzaamheden voor de attractiebouw gestart en op 2 september 1979 opende Big Thunder Mountain in Disneyland Resort en op 15 november 1980 pas in Walt Disney World.

Foto van Thunderide
Het verhaal achter de attractie loopt mee in de verhaallijn van Thunder Mesa. De verhaallijn van Big Thunder Mountain begint in de 19e eeuw. Er werd goud gevonden in The Big Thunder Mountain en het mijnbedrijf Thunder Mesa Mining Company werd opgericht door Henry Ravenswood, een van de bewoners van Phantom Manor. Tijdens de goudkoorts is het stadje Thunder Mesa ontstaan. De goudzoekers wisten niet dat deze berg vervloekt was door de Indianen die er vroeger leefden. Big Thunder Mountain werd bewaakt door Thunderbird en wanneer iemand rijkdom van de berg steelt slaat hij met zijn vleugels waardoor een aardbeving en bliksem opgeroepen worden. Door de natuurramp vluchtte alle bewoners het dorp uit. Nadat dit stadje verlaten was, werd duidelijk dat de treinen nog steeds vervloekt zijn en vanzelf kunnen rijden. Nu kun jij plaats nemen in de vervloekte treinen.
Elk resort heeft zijn eigen dorp rondom Big Thunder Mountain en zijn eigen versie op het achtergrond verhaal. Zo heeft de versie in Tokyo een tsunami meegemaakt en is de versie in Florida overstroomd en heet het stadje in Californië Rainbow Ridge en in Florida Tumbleweed.

Monument Valley, foto door Foci Pictures
Het ontwerp van de attractie voor zowel Parijs, Tokyo als Orlando is geïnspireerd op natuurgebieden Bryce Canyon National Park in Utah en Arizona’s Monument Valley. Tijdens het ontwerp is gekeken naar hoe de rotsen daar te vinden waren en hoe het zo natuurgetrouw nagemaakt kon worden. Hierna is pas gekeken hoe de rails over de rotsen kon rijden. Bij veel andere mijnattracties gebeurt dat andersom, dan worden de rotsen om de rails gemaakt, en is dat vaak ook zichtbaar en minder echt. De geluidseffecten werden opgenomen voor Indiana Jones and the Temple of Doom en opnieuw gebruikt voor Big Thunder Mountain. De rekwisieten die gebruikt worden om Big Thunder Mountain en Thunder Mesa aan te kleden zijn echte gereedschappen geweest van mijnwerkers. Walt Disney Imagineering is in zowel Amerika als Europa opzoek gegaan naar authentieke gereedschappen en veel van de oude mijnwerkers waren blij dat hun gereedschap zo’n mooie bestemming kreeg.

Foto van Thunderide
De Parijse versie onderging tussen november 2015 en december 2016 een grote opknapbeurt. Delen van de rails werden vervangen, de complete attractie werd opnieuw geschilderd, nieuwe effecten uit Californië werden toegevoegd, het water werd weggepompt en opnieuw gevuld en de wachtrij werd interessanter gemaakt.

Foto van Thunderide
Helaas heeft Big Thunder Mountain ook een aantal incidenten gehad in de afgelopen 26 jaar. Op 25 april 2011 viel een decorstuk in de berg viel naar beneden en er raakten 5 mensen gewond, waarvan 1 ernstiger aan het hoofd, maar allen buiten levensgevaar. Op 27 oktober 2011, de eerste twee wagons van een trein ontsporen, nadat de snelheid te laag was. Dit gebeurde op een vlak gedeelde in de baan. Er raakten 2 mensen gewond. 3 dagen later was de attractie weer open. Op 3 januari 2013 vond er een botsing plaats tussen 2 wagons tijdens het in- en uitstappen. De botsing gebeurde met een snelheid van 8km/h. Er komen 43 mensen met de schrik vrij.

Foto van Tom Morris
Houdt er rekening mee wanneer je graag een ritje wilt maken in Big Thunder Mountain dat de wachttijden vaak erg lang zijn. Big Thunder Mountain doet bijna nooit mee met de Extra Magische Tijden en hierdoor moet je ‘s morgens bij de opening van het park er snel bij zijn, tijdens de parade of later op de avond. Je kunt ook een Fastpass pakken, maar ook deze zijn vaak snel weg, dus ben hier ook op tijd mee.

Foto van Thunderide
Ik denk dat Big Thunder Mountain een favoriet van velen is, omdat hij toch snel gaat en een unieke belevenis geeft, maar niet over de kop gaat en je niet in onprettige beugels hoeft. Zelf ga ik ook graag in deze attractie, helaas houdt de wachttijd me vaak wel tegen, maar hoe dan ook ben ik één keer per trip over deze mooie berg gescheurd.
In 2010 heb ik zelf een mooi onride filmpje gemaakt, toen nog op hoge kwaliteit ;).
… maar ik zal er ook nog een op echte hoge kwaliteit delen, zodat je tenminste ook iets ziet van de attractie.
En nog eentje om het af te leren, een evacuatiefilmpje waarbij je veel van Big Thunder Mountain’s backstage te zien krijgt.