
Creatieve maandag: Fortune cookies
4 januari 2016
Samenvatting van de week
10 januari 2016We gaan het vandaag hebben over een van de meest iconische gebouwen die je ziet zodra je Studio 1 uitgelopen komt. We hebben het over de Art of Disney Animation.
Foto van Art of Disney
De Art of Disney Animation is gelegen in Toon Studio (voorheen Animation Courtyard), Walt Disney Studios. De Art of Disney Animation opende tegelijk met het park op 16 maart 2002. De korte omschrijving van wat je binnen te wachten staat is: bekende Disney figuren komen tot leven en leer hoe deze figuren en films gemaakt worden.
In de Art of Disney Animation loop je steeds een stukje verder door het gebouw, waar je steeds weer iets nieuws te zien krijgt. De hele tour duurt ongeveer 20 minuten.
Het begint met interactieve wachtruimte waar ook uitgelegd wordt in een filmpje hoe de eerste tekenfilms van Walt Disney gemaakt zijn. Het hoofdthema hier is de begin jaren van Walt Disney. Veel oude foto’s en filmposter zijn te zien en oude technieken voor het maken en afspelen van filmpjes zijn te “gebruiken”.
Foto van Disneyland Paris
Hierna ga je verder naar een andere ruimte waar de grootste films in een compilatie zitten. De films spelen allemaal op elkaar in door verschillende thema’s als liefde. Voorheen waren dit vooral Disney Classics, maar de afgelopen ±8 jaar zijn er ook een aantal Pixar films aan toegevoegd.
Daarna wordt je weer naar een andere ruimte geleid waar Mushi uit de Mulan film je alles verteld over hoe de figuren getekend worden en uiteindelijk tot leven komen in de films. Aan het einde van deze uitleg worden er filmpjes getoond van de nieuwste films die uitkomen. Deze filmpjes veranderen steeds als er nieuwe releases zijn.
Als laatste word je naar mijn favoriete ruimte geleid. Hier kun je zelf alles uitproberen. De volgende activiteiten zijn er:
- Je kunt deelnemen aan een tekencursus (niet altijd open)
- Je kunt diverse tekeningen en beelden/sculpturen bekijken, die gebruikt zijn voor het maken van de films
- Je kunt diverse figuren combineren door 3 grote rondes te draaien waar een hoofd, romp en benen op staan
- Je kunt je eigen getekende animatie maken en daarna bekijken
- Je kunt bekende figuren digitaal inkleuren
- Je kunt geluiden onder een filmpje monteren
- Je kunt je eigen stem onder een tekenfilm zetten
Deze ruimte is ook te bezoeken zonder dat je de hele tour gedaan hebt. Via het winkeltje dat er naast zit of via de uitgang kun je hier naar binnen en ongestoord werken aan je eigen filmcarrière.
Fun facts:
- De hoed aan de buitenkant van het gebouw is geïnspireerd op de hoed van de Walt Disney Studios in Burbank. Het is de tweede hoed die voor Disneyland Paris gemaakt is. De eerste hoed was onderdeel van het preview-centre, voor het resort daadwerkelijk gebouwd was.
- Er zijn nog twee andere versies van de Art of Disney Animation. In Walt Disney World staat The Magic of Disney Animation die bijna identiek is aan deze in Parijs. In Disneyland in Anaheim staat Disney Animation building waar elk deel van de “tour” apart bezocht kan worden.
- Vanaf mei 2007 zijn Tinkerbell, Wendy en Peter onderdeel geworden van de hoed.
- Voorheen was er The Walt Disney Animation France die verschillende delen maakte voor onder andere Duck Tales The Movie, A Goofy Movie, The Hunchback of Notre Dame en Tarzan. Het was de bedoeling dat bezoekers hen aan het werk zagen, maar voordat de Art of Disney Animation opende, was deze studio al opgeheven.
De hele tour doe ik zelf zelden, maar de laatste ruimte bezoek ik vrijwel altijd. Afgelopen zomer had ik geluk dat de tekencursus open was en er erg weinig mensen in het gebouw waren, waardoor ik drie keer kon deelnemen. Helaas zit er voor mij geen carrière in als animatie-tekenaar. Verder is het altijd leuk om je eigen tekening als animatie te zien, deze kun je gelukkig gewoon overtrekken.
Als je animaties heel interessant vindt, zou ik je aanbevelen om de hele tour te doen. Anders zou ik gewoon naar de laatste ruimte gaan, daar is toch het meeste te doen. Mocht je graag tekenen, ga dan ook even naar het winkeltje dat er naast zit. Daar verkopen ze diverse boeken waarin staat hoe je de figuren moet natekenen.
Natuurlijk is een know it all-vrijdag niet compleet met een filmpje.